Ingmar Muusikus – piltnik võluva käekirjaga.


Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Algust on takkajärgi keeruline määrata. 7-8 aastaselt tegin esimesed klõpsud  Smena-2-ga. 11-12 aastaselt pildistasime koos sõbraga Paide linna koeri ja kasse, kontseptuaalse plaaniga kõik linna loomad jäädvustada. 13 aastaselt muretsesin suvel teenitud rahaga fotosuurendi, vannid ja muu pimikus tarviliku. Vast kusagil seal, magamistuppa rajatud fotolaboris, hilistel öötundidel kogetud fotoime – kui paberile tekkis esimene kujutis – ongi algus ja põhjus, mis mind sellel rajal on hoidnud. Hiljem keskkooliajal saadud esimene Zenit-E koos lisaobjektiividega ja aina pikemad metsaskäigud oli juba valitud tee loomulik jätk.

Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Pildistan Canon EOS 1D MkII-ga, mis on mu enda oma ja Canon EOS 5D-ga, mis on tööaparaat. Lemmikteemad looduses on loomad-linnud, maastikud, detailid ja mustrid. Inimeste pildistamisega seotult eelistan jäädvustada nn. loomuliku elukeskkonda, inimese arhailisi tegevusi ja eluviise ehk siis meie kaduvat (maa)kultuuri.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Kuna ma ise fotofoorumites ei osale, vaid jälgin eemalt, siis seal toimuv mind justkui väga ei puuduta. Häirib, kui kõrgemale  tasemele jõudnud tümitavad noori algajaid. Rohkem võiks olla sõbralikkust ja asjalikku arutelu, vähem hooletut lahmimist. On hakanud häirima, et loodusfoto on muutunud omamoodi spordiks.

Mida pildistasite viimati?
Viimati pildistasin karu küüniste jälge kuuse tüvel, kus igast küünise kraapest nõrgus alla hele vaigunire. Väga graafiline motiiv. Hiljuti lõpetasin aasta otsa kestnud Tammsaare looduskirjelduste järgi Kõrvemaa pildistamise. Raamat peaks saama valmis jaanuari lõpus või veebruari algul.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Ka väga lihtsa aparatuuriga võib teha väga häid pilte. Pildistaja peab tundma tema käsutuses olevat tehnikat ja sellest oma tegevuses lähtuma. Pressifotos on mõni mees kasutanud ainult normaalobjektiivi ja teinud sellega maailma fotoklassikasse kuuluvaid pilte. Linde-loomi ilma suure teleobjektiivita on muidugi keeruline pildistada, või peavad siis olema mõned teised tehnilised abivahendid. Aga oluline on ikka fotograaf ise.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Eelistan selliseid kohti, kus teised  eriti ei liigu. Mida metsikum paik, seda parem. Eelmisel aastal avastasin enda jaoks Kõrvemaalt paar rabasaart, millel kasvavad müstilise võraga jändrikud tammed, suurel hulgal sihvakaid pärnasid ja kus karu käib küünistega kuuse tüve kraapimas. Ma jätan sellised kohad enda teada, sest tean, mis juhtub nendega siis, kui nad saavad üldtuntuks ja populaarseks.  Väljaspoolt on mulle olnud alati  hingelähedane põjamaade loodus – Põhja-Norra, Lapimaa ja Siber. Samas arvan, et olulisemad pildid tuleb mul teha siiski siin Eestis.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Uusi tegijaid on viimastel aastatel esile kerkinud väga palju. Loodusfoto konkurssidelt on näha, et tase on muutunud eriti tugevaks just loomafotode vallas. Nii mõnegi jaoks, kel huvi ja ambitsioone rohkem, ei saa konkurss jääda ainsaks väljundiks. Tihedas konkurentsis seab piiri ette see, et Eesti turg on niivõrd väike ja vajadus hea pildi järgi on peaaegu olematu.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Eesti tegijatest hoian silma peal Remo Savisaarel ja Sven Zacekil. Soome linnupildistajate head klassi vaatan aadressil http://www.birdphoto.fi. Fotoklassikat imetlen  Jim Brandenburgi kodulehelt, kuid on ka mitmeid teisi fotograafe.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Algaja fotohuviline peaks lahtiste silmade ja avatud meeltega ringi liikuma. Fotoaparaat kui maailma vaatlemise instrument on siinjuures tänuväärseks abiliseks. Kujundama välja enda käekirja ja vähem jäljendama teisi.
 

Aitäh teile!

Hetkel kasutuselolev tehnika:

Kaamera Canon EOS 1D MKIIn  ja Canon EOS 5D, Canoni objektiivid 16-35mm 1:2,8 L USM , EF 24-85mm 1:3,5-4,5 USM,  EF 70-200mm 1:2,8 L IS USM,  Macro Lens EF 100mm 1:2,8,  EF 100-400mm 1:4,5-5,6 L IS USM,  EF 500mm 1:4 L IS USM CPS, 1,4x ja 2x telekonverter, vaherõngad, kiilfilter, polarisatsioonifilter,  välklamp Canoni Speedlite 550 EX, Manfroto statiiv 055 ja monopod, distantspäästik, 3 varjetelki, kottvaritsuspaik.

 

Fotograaf Ingmar Muusikus

Sündinud 1971. a. Paides.
Töötanud:

1993 -1995 Järva Teataja
1995 -1996 ETA
1996 – … Eesti Ekspress

Raamatud:

Peegeldused, 2006
Teel siia.Järvamaa pildiraamat, 2006
Hää koht, 2004 (kaasautor)

Konkursid:

Looduse Aastafoto peapreemia 2003 ja 2005

Vereta Jaht peapreemia 2003, 2005 ja 2007

Eesti Aasta Pressifoto 2004
               
Lisaks:

Eesti Kultuurkapitali Arhitektuuri Sihtkapitali aastapreemia  2004(Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni fotode eest)

Järvamaa kultuuripreemia Aasta kultuurihoidja 2006(raamatu “Teel siia” eest)

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Fotoluks ja SIGMA esitlevad: Loodusfoto workshop Kõrvemaa maastikel koos Herve Rannuga Kirjeldus: Sügisvärvid ning udused rabahommikud – aeg, mis inspireerib ning millal tasub hommikuti loodusesse minna, et neid suurepäraseid tingimusi kogeda. ...
Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...