Fotovarjed – kuidas pääseda loodusele lähedale?

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest määrdunud riided, tühi mälukaart ning pettumus. Lisaks on ka loom häiritud ja uut võimalust vähemalt sellel korral reeglina enam ei tule.

Kuidas siis ikkagi metsaelukatele lähedale pääseda ja pildistada samasuguseid ilusaid portreesid nagu näeme mitmete profifotograafide pildiblogides? Võib ju osta veelgi vingema teleobjektiivi, kuid ülisuure fookuskaugusega kallid superteleobjektiivid ei pruugi tavapärase harrastaja jaoks enamasti taskukohased olla ning mõningate liikide nagu näiteks varblase mõõtu inimpelgliku jäälinnu jäädvustamiseks ei piisa ainuüksi sellestki. Peab muutma ennast nähtamatuks ja siin tulebki appi fotovarje!

Varje muudab inimese kuju nähtamatuks ja lisaks hoiab mõningal määral kinni lõhnu, mis hea haistmisega loomi eemale peletada võiks. Niiviisi on võimalused edukaks pildistamiseks oluliselt suuremad ja enamasti ei häiri see ka liiki. Varjeid on mitut tüüpi ning milline just parasjagu kõige paremini sobib, sõltub suuresti pildistamisoludest ja pildistatavast liigist. Et teema liiga laialivalguvaks ei läheks, keskendume käesolevas kirjutises eeskätt mobiilsetele telkvarjetele ning kuidas neid kasutada.

Kuppeltelk
Selline varje sobib hästi siis, kui on vaja kasutada väga madalat võttenurka ning kui on plaanis jätta varje paigale pikemaks ajaks. Mina kasutan kuppeltelki kevaditi rabas tedremängu ja sookurgi jäädvustades, aga sobib ka näiteks kobraste vaatluseks. See ei ole kuigi kõrge (maapinnast ca 1m) ja seetõttu ei mõju maastikul võõrobjektina. Kattes telgi veel maskeerimisvõrguga, sulab see ideaalselt keskkonda ning linnud võtavad sellise varjetelgi kiiresti omaks. Selleks sobib kõige lihtsam ja odavam 2-kohaline telk. Soovi korral võib külgedesse lõigata ka täiendavad pildistamisavad, et vajadusel ümber orienteeruda ja pildistamissuunda muuta. Kaamera saab toetada kas statiivile, kui see võimaldab madalat võttenurka või kasutada spetsiaalset madala võttenurga taldrikut.

Rabasse  püstitatud ja maskeerimisvõrguga  kaetud  kuppeltelk  tedremängu jäädvustamiseks.

Tedrekuked  päikesetõusul.  Pildistatud rabasse mänguplatsile paigutatud varjetelgist. Nikon D5 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-14E II

Pop-up telk
Pop-up tüüpi varjetelgid on juba spetsiaalselt loodusfotograafidele ja jahimeestele suunatud, loodusesse sulanduva varjevärvusega telgid, mida ei pea täiendavalt maskeerimisvõrguga katma (kuid võib) ja seal on olemas ka vastavad laskeavad, enamasti lausa mitu. Telgi siseküljed on kaetud musta materjaliga, et inimese siluett päikesepaistel varjeseintest läbi ei kumaks. Kaubanduses leidub erineva suurusega telke, nii ühele inimesele kui ka kahekohalisi, kui soovid pildistada koos sõbraga või lihtsalt rohkem varustust endaga kaasa võtta. Fotoluksi tootevalikus on mõlemad variandid ka kenasti saadaval.

Pop-up tüüpi varjetelk, mille igas küljes on pildistamisavad objektiivi jaoks.

Reeglina saab selliseid varjetelke väga kiiresti kokku-lahti pakkida ja on mugavad kaasas kanda. Pisut kallimad ja kvaliteetsemad neist on ka arvestatava vihmakindlusega. Kuppeltelgiga võrreldes on pop-up telgid kompaktsemad ja sobivad hästi kitsastesse kohtadesse nagu jõepervele kaldapuude varju vms, kus kuppeltelgi paigaldamiseks ei ole tavaliselt piisavalt ruumi. Miinusena tooksin vaid välja madalate võttenurkade puudumise ja seetõttu on sellist tüüpi telkvarje sobilik erinevate lindude jäädvustamisel, kus ei ole väga madal võttenurk tingimata vajalik. Väga sobilik lahendus näiteks jäälinnu pildistamiseks.

Pop-up tüüpi jäälinnuvarje jõekaldal. Täiendavalt on lisatud maskeerimisvõrk.

Isane jäälind lepaoksal. Jäälind on väga kartlik lind, kellele ilma varjeta nii lähedale ei pääse. Nikon D5 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II

Varjetelgist saab jäädvustada mitmeid kartlikke linde. Hallhaigur kraavikaldal. Nikon D5 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-20E III

Pasknäär tõruseemnega. Nikon D90 + Nikkor AF-S 300mm f/4 IF-ED + Nikon TC-14E II

 

Ujuvvarje
Kui jutt juba varjetele läks, siis viimasena toon välja ka ujuvvarje. Lihtsustatult on ujuvvarje oma olemuselt ujuvale alusele paigaldatud ja maskeeritud kuppeltelk. Enamasti vajab see aga üksjagu näpuosavust ja nokitsemist, et vajalik konstruktsioon valmis ehitada. Võib muidugi minna ka lihtsamat teed ja osta endale juba valmislahendus nagu pakub Buteo.  Ujuvvarje sobib enim kasutamiseks madalas järve- või rannikuvees, kus vesi ei ulatu rinnust kõrgemale. Küll aga peab varje kandevõime olema piisavalt suur, et vajadusel fotograafi koos varustusega ka sügavamast veest läbi viia.

Vähem tähtis ei ole fotograafi julgus ja valmisolek ekstreemseteks tingimusteks kuna ujuvvarjest pildistades tuleb veeta tunde külmas vees, iseäranis kevadisel lindude pesitsusperioodil kui elu järvel kõige aktiivsem. Lisaks sellele ei tohi kaotada valvsust ega tähelepanelikkust, sest tehnika ja varjega vees viibimisel on siiski omad ohud ning ettevaatamatuse korral on õnnetused kerged tekkima.

Fotograaf koos omavalmistatud ujuvvarjega.

Tuttpütt järvel koos loojangu peegeldusega veepinnal. Kontravalgus toob linnu “tutid” ilusti esile. Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-20E III

Kokkuvõtteks
Varjetelk on väga hea lahendus fotograafile, kes soovib lindudele ja loomadele tavapärasest lähemale pääseda, kuid seejuures liiki mitte häirida. Need on mobiilsed, hõlpsasti teisaldatavad ja kergesti kaasaskantavad. Küll aga on varjetelgi kasutamisel üheks edu eelduseks täpne kohavalik. Võrreldes hiilimistehikatega ja loomade otsimisega, on varjetelgi eesmärk püsida paigal ning oodata liigi saabumist sobivasse kohta. Tee natuke eeltööd, uuri välja loomade peamised liikumisrajad või lindude lemmikoksad, kasutades selleks näiteks binokliga vaatlemist eemalt, et teha kindlaks strateegiliselt parim asukoht varje püstitamiseks. Valiku pop-up varjetelke leiad Fotoluksi e-poest. Kuidas varjetest pildistamine praktikas välja näeb ja palju muud põnevat loodusfototeemalist sisu leiad minu videoblogist. 

Meeldivaid pildielamusi soovides 

Ragnis Pärnmets
Loodusfotograaf ja Fotoluksi Tartu kaupluse juhataja
www.ragnisphoto.com

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Ostes nüüd valitud Sigma objektiivi Leica L, Sony E või Fuji X bajonetiga hübriidkaamerale, saada kuni 200€ osturaha tagasi! Osta kampaaniaperioodil Fotoluksi kauplustest või e-poest mõne tabelis toodud objektiiv ja registreeri oma ost SIIN! ...
      Alates 01.04.2024 on Foorumi Fotoluksi kauplus pühapäeviti suletud. Kaupluse lahtiolekuajad on E-L 10-20.