Kalle Veesaar, laia ampluaaga fotograaf


Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Selle algusega  on päris tore lugu. Umbes seitse-kaheksa aastat tagasi istusime ühel õhtul, enne lumelauareisi Austriasse, fotograafist sõbra juures stuudios ja muu jutu vahepeal tekkis tal küsimus, et kas ma fotoka ka kaasa võtan. Kuuldes, et mul kaamerat ei ole, otsis ta sahtlist välja vana F2-e koos paari objektiiviga. Kuna ma pildistamisest suurt midagi ei teadnud, liiatigi veel ka  manuaalkaameraga, andis ta kaasa ka papist filmikarbi, mille siseküljel leidus väike spikker avade ja säriaegade sättimiseks. Seega näpp oli antud… Reisil leitud uus tuttav kutsus mind Tallinnasse naastes stuudiopeole ühe teise tuntud fotograafi juurde ja märkamatult olingi juba tema juures assistendiks… ja nii läks ka käsi. 🙂  Esimeseks päris oma kaameraks sai Nikon F3.

Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Töötegemiseks on Canon EOS 1Ds Mark III. Enda lõbuks pildistan palju Hasseli ja Holgaga.  Mõlemad keskformaatkaamerad, üks kvaliteediskaala ühest, teine teisest otsast. Mõlemad superlahedad! Lemmikteemaks on inimesed nii igapäevases kui ka väljamõeldud olukordades.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Fotoelu ei ole vist kunagi nii aktiivne olnud kui praegusel ajal – seega on ju kõik igati OK. Kui nüüd just peab midagi konkreetset välja tooma, siis puudub ainult fotoga tegelev suur, tore ja valge galerii,  kus fotograafid  saaksid ennast väljendada, oma töid müüa ja inimesed, keda fotograafia huvitab, leiaksid alati eest midagi huvitavat.

Mida pildistasite viimati?
Viimati pildistasin pesukataloogi tarvis ühele Soome firmale.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Ilma kaamerata on suhteliselt keeruline pilti teha ja samas, kui kedagi nuppu vajutamas ja kadreerimas ei ole, on ka nagu jama. Samas, ma arvan et oluliseim on leida balanss kaamera ja enda  vahel. Seda on raske sõnadesse panna aga vahel tunned, et just see fotokas või objektiiv jätab kuidagi eriti hea mulje. Hea, kallis tehnika ja üliteravad objektiivid aitavad muidugi kaasa tehniliselt perfektse foto saavutamisel, kui see on omaette eesmärk. Ent teinekord võid teha seebikarbi või mõne eelajaloolise aparaadiga superhea pildi, mis on tehnilisest täiuslikkusest küllaltki kaugel. Minu jaoks on tähtsam pildil olev fiiling ja momendi tabamine, mitte aga see, et kõik juuksekarvad on fotol ükshaaval loetavad ja teostus ülikorrektne.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
India oma kontrastidega.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Usun, et Eesti fotol oli täna tore päev ja homme tuleb veel parem. Lubas muide sooja ilma 🙂

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Tooks välja hoopis mõned fotoalased lemmikmehed – David Lachapelle, Ervin Olaf, Helmut Newton, Steven Meisel…neid on tegelikult päris palju, kes meeldivad…ja üks lahe naine ka: Ellen Von Unwerth.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
See vist ei ole siin rubriigis enam teab mis originaalne soovitus aga… tee pilti! Samas, seoses digifotograafia võidukäiguga kipub mõttetegevus kui selline pildistamise käigus soiku jääma. Digi teeb lohakaks. Jube lihtne on ennast lihtsalt päästiku otsa unustada, teha 1000 pilti ja siis loota, et küll millelegi ikka pihta saan.Või siis panna kõik lootused imelisele Photoshopile. Poleks paha omada näiteks vanakooli manuaalkaamerat, et aru saada, kuidas nii on pilti teha, et tulemust kohe ekraanilt näha ei ole.

Aitäh teile!

Hetkel kasutuselolev tehnika:

Canoni 1Ds Mark III , igasugu objektiive vahemikus 12mm-200mm. Eelistan fiks torusid, lemmikud ja enim kasutatud 24mm, 35mm, 50mm ja 85mm. Trobikond välklampe, softboxe ja vihmavarjusid. Kaameratest veel  Hasselblad, Holga ja mõned vanad eriti coolid fotokad. Polaroid näiteks..

 

Kalle Veesaar

Sündinud 1973a. Tallinnas
1992 lõpetasin Tallinna 46 KK kunstiklassi, seejarel peda tööõpetus.

Peale kooli ja veidi ka kooli ajal töötasin kuni aastani 2002 telekommunikatsiooni valdkonnas.

Alates 2002 vabakutseline fotograaf.

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...
Ostes nüüd uue Sony a6700 hübriidkaamera koos valitud Sony objektiividega, säästad ostusummalt 250€! Soodustus rakendub kui ostate kaamera koos järgnevate valitud toodetega: Sony E 15mm f/1.4 G Sony E 10-20mm f/4.0 G PZ Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G ...