Fotograaf Kaido Haagen – otsige teda vee alt ja maa pealt!


Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Tšaika 3 oli fotoaparaat, mille ma 2. klassis vanematelt sünnipäevaks sain. See kaamera tuli mul tihti meelde, kui vee all filmile pildistades esimese kümne minutiga kolmkümmend kaadrit tehtud olid ja nelikümmend minutit sukedumist veel ees (Tšaikaga sai ühele rullile 72 pilti teha).

Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Kuna olen tehnika osas suhteliselt konservatiivne ja primaarseks pean pildi kvaliteeti, siis lihtsalt kellade ja vilede pärast ma kaamerat ei vaheta. Nikoni süsteemi vahetasin Canoni vastu ka ainult sel põhjusel, et saaks täiskaadrit kasutada. Kes kunagi on laifilmile pildistanud, sellele on ‘pooleterakaamera’ tõeliselt ahistav.
Veealune pildistamine on see, mis praegu kõige rohkem köidab. Kuna seal on neid tegureid, mis pildistamist mõjutavad, märksa rohkem kui maa peal, siis pärast päästikule vajutamist on tihti sama tunne, nagu omal ajal punases valguses pildi ilmumist oodates – kas tuli või ei.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Mulle ei meeldi ebaprofessionaalsus, ükskõik, mis valdkonnas. Eesti fotomaastikul on sageli nukker vaadata just hindajate, otsustajate ja tellijate ebapädevusest tingitud madalamat taset, kui see meil tegelikult on. Külmaks jätavad tööd, mis on vägisi tehtud, mis pole ausad. 

Mida pildistasite viimati?
Machu Picchu Peruus. Tõeliselt võimas kogemus!

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Kogemusteta piltnik võib saada hea foto kasutades professionaalset tehnikat. Professionaalne fotograaf teeb alati korraliku pildi sõltumata tehnikast ja muudest asjaoludest. Loomulikult on olukordi, kus ei piisa pinhole-kaamerast ja monokkel-objektiivist, aga vaadates fototehnika ostu-müügi kuulutusi, jääb mulje, et paljudele on olulisemaks tehnikaga sebimine mitte visuaali loomine.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Eestis on selline tore koht – Sorgu saar. Kaugematest kohtadest on sügavaima mulje jätnud Angkori templid Kambodžas, kus džungel nõuab tagasi kunagi temalt äravõetut ja kilpkonnade hauakamber (tegelikkuses looduslik lõks) Sipadani saare veealustes koobastes Malaisias.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Eestis on palju häid fotograafe, kes on võimelised tegema väga häid pilte. Kahjuks seab piirid meie meediamaastiku väiksus, aga juba on ka neid, kes on siit välja trüginud. Tuleviku suhtes loodan ja arvan, et kvaliteet saab võidu kvantiteedi üle.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
http://www.zenaholloway.com/
http://www.mindspring.com/~frankn/photo/

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Enne päästikule vajutamist küsida endalt – miks? Ja kui vastust ei ole, siis jätta vajutamata.

Aitäh teile!

Hetkel kasutuselolev tehnika:

Praegu on peamiselt kasutuses Canon EOS 1Ds Mark II, Canon EF 24mm F1.4L, PC Micro Nikkor 85mm (adapteriga), Lensbaby 3G + tavalisemad oblektiivid. Vee all Canon EOS 400D + Ikelite veekindel kest ja lisavälgud. Stuudios valgustamiseks Broncolori toodang, laual piltide töötlemiseks Apple’i seadmed.

 

Kaido Haagen

Sündinud 1966 Raplas
 
Töö
1988-1993 fotograaf ENSV Toiduainetetööstuse KTB Reklaamiosakonnas 
1993.aastast vabakutseline fotograaf
2003 OÜ Haagenstuudio
 
Personaalnäitused 
2001 ARHITEKTUURIFOTO: Kaido Haagen / Tallinn, Pariis, Stockholm
2006 SILMAD VEES: Wet Eyes/ Talinn
2006 KAKS KARPI: Arhitekt Raine Karp / Tallinn
2006 ABOVE & UNDER: Eesti tuletornid ja kalad / Muhu, Tallinn, Helsinki, Abruka
2007 MEHED LÄKSID MERELE: Gone to the Sea / Tallinn Kumu hoov, hetkel Arigatos

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.