Binokkel – mille alusel valida endale parim?

Binokkel on loodusesõbrale, eriti aga loomade ja lindude pildistajatele oluline töövahend. Kuna nende valik on aastatega tohutult suureks läinud, siis anname alljärgnevaga mõned soovitused, millist binoklit endale muretseda. Üldjuhul kehtib muidugi reegel – mida kallim, seda parem, kuid binokli otstarve võib olla erinevate huvide puhul väga erinev. Sellest lähtuvalt peaks tegelikult toimuma sobiva binokli valik. Valikukriteeriumi kolm kõige olulisemat komponenti on binokli suurendusvõime, ilmastikukindlus ning hind. Ülejäänud tegurid on väheolulised.

Suurendusvõime ja esiläätse läbimõõt
Kõikidele binoklitele on märgitud suurendusvõime ja objektiivi läbimõõtu tähistvad numbrid. Näiteks 8×42 binokkel suurendab täpselt kaheksa korda ning binokli esiläätse diameeter on 42mm. Tundub, et mida suurem suurendus, seda parem binokkel. Tegelikkuses see päris niimoodi ei ole. Suurem suurendusvõime annab küll võimaluse vaadeldav objekt lähedale tuua kuid kehvades valgustingimustes läheb kindlasti vaja statiivi tuge – vastasel juhul näete ainult hägust pilti. Seetõttu on looduses matkajale ning linnu-, loomahuvilisest pildistajale parim soovitus omada näiteks 10×36 või 8×42 vahemikus „kiikarit“. Nendest näeb teravat pilti ka hämara ilmaga ning ei ole kartust, et lendav lind kipub binokli vaatealast (mida suurem suurendus, seda kitsam on binokli vaatenurk) pidevalt välja libisema. Universaalseks kasutamiseks on igati sobilikud zoomiga binoklid, asjatundjatele soovitaks ikkagi kindla vahemikuga eksemplari. Põhimõte on sama, mis objektiivide puhul – fikseeritud fookusega süsteemid (optikad, binoklid vm) on märksa kvaliteetsemad. Fotoluksi valikust leiab tõsine loodushuviline endale legendaarsed Leica binoklid, tippklassi Nikoni ja Canoni tooted ning harrastajatele igati sobilikud Olympuse ja Pentax’i binoklid.

Ilmastikukindlus
Veekindlaid binokleid leidub kõikide tootjate valikus. Mõistagi on veekindel binokkel kallim kui nn. vetthülgav (enamasti võib binokleid niimoodi nimetada) binokkel, kuid päris töövahendina vatti saav binokkel võiks meie oludes olla ikkagi veekindel. Binoklit valides on mõistlik vaadata, et lisaks korpuse vihmakindlusele on olemas kõikide läätsede katted, vastasel juhul peate iga kord enne vaatluse algust välimisi läätsesid puhastama.

Hind
Binoklite hinnad algavad kolmesajast kroonist ning ulatuvad kuni paarikümne tuhandeni välja. Viimaseid kasutavad mõistagi oma ala profid (näiteks linnuvaatlejad), tugeva harrastaja tasemel leiab sobiliku binokli 1500-6000 vahelisest hinnaklassist. kalliks võib binokli teha stabilisaatori olemasolu. See on väga abiks jahimeestele stabiilselt liikuva looma jälgmisel, linnuvaatlejatele olulist eelist aga ei anna.

Canoni veekindel 10x42mm binokkel.

Ülejäänud tegurid
Mõnikord on võimalus jälgida mõne looma või linnu tegevust eriti lähedalt ning võib juhtuda, et teie kasutuses olev binokkel seda ei võimalda. Seetõttu tasub binoklit ostes uurida ka selle lähimat teravustamise kaugust. Väga head binoklid annavad võimaluse makrosuuruses teravustamiseks – kes seda on kogenud, see enam vähemaga leppida ei soovi. Oluline on binokli juures jälgida ka optilist kvaliteeti. Kui olete binoklit ostmas, siis proovige võrdluseks paari erineva mudeliga vaadata ühte ja sama objekti. Võib juhtuda, et teile meeldib ühe binokli värvitasakaal märksa rohkem kui teise oma. Mõistlik oleks vaadata ka seda, kas binoklil on kaasas korraliku laiusega kanderihm ning katsetada teravustamisnupu sujuvat liikumist. Viimane on väga oluline detail, sest ebakorrektselt liikuv teravustamisrõngas rikub igasuguse vaatluse. Prillikandjatele soovitus – jälgige, et binoklil oleks võimalus läätsede lähedust silmale korrigeerida – see teeb binokli kasutamise teie jaoks palju mugavamaks. Rohkem soovitusi anda ei olegi.

Juhul kui teil on mõni tuttav, kes kasutab binoklit, küsige seda endale prooviks.
Kui ei, siis pöörduge meie poole – aitame teid meeleldi!

Vaata meie poolt pakutavate binoklite valikut siit.

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.