Paadunud nikonlane Tõnu Noorits


Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Huvi fotograafia vastu tärkas suht hilja – ülikooli neljandal kursusel. "Süüdlaseks" kaugõppes majandust tudeerinud ja fotograafina leiba teeninud sõber. Arutelud, vaidlused… ja "ärapanemissoov" – nii see algas. Kaamerateks SMENA-2 ja  ZENIT B.
 
Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Hetkel kasutan Nikon D2X ja vajadusel ka Hasselblad 500C/M. Olen paadunud nikonlane ega ole kunagi omanud ühtegi Canoni kaamerat. Teemadevalku dikteerib kas pragmaatika (töised vajadused) või mentaalsed hetkeseisundid … aga olen ju ikkagi bioloogilise maailmavaate esindaja ja see on määrav.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Toimetan suhteliselt iseseisvalt ja fotograafilist seltsielu eriti ei viljele aga väiklust, ärplemist ja kaunakandmist kostub kõrvu küll. Oma aega ja energiat võiks ju otstarbekamalt kanaliseerida.

Mida pildistasite viimati?
Volkswagen Tiguan’i üleujutatud Soomaal … aga 2008. aastasse mahtus palju: räpasest Kabulist Afganistanis Võrumaal pesitsevate musträhnideni.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Ideaalis peaks olema hallollus (ajud) ja selle poolt genereeritud ideed tasakaalus nende ideede realiseerimiseks vajaliku tehnilise arsenaliga. Paraku on Eestis läbi aegade olnud kvaliteetaparatuuriga dekoreeritud kasina mõttepotentsiaaliga kodanikke. Milline kena analoogia tänavatel ringleva autopargiga.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Olen täheldanud, et elu planeedil Maa on huvitav nähtus ja seda sõltumata geograafilisest piirkonnast. Seega mingite lähimate-kaugemate eelistuste väljaütlemine oleks pealiskaudne ja primitiivne. Kõik sõltub eesmärgist ja eelhäälestusest. Erinevad paigad pakuvad eri aegadel erinevaid emotsioone.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Hegeli filosoofiline tees – "iga riik väärib oma valitsust" – kehtib täiel määral ka täna siin ja ka Eesti foto seisundi kohta. Ühelt poolt on see seotud professionaalide tööspetsiifikaga (kitsam kandepind), teiselt poolt aga üha intensiivistuvama linnastumisega (laiem kandepind), mis suunab inimesi järjest rohkem looduse rüppe lõõgastuma (siit ka loodusfoto populaarsuse hüppeline kasv).  Loomulikult on oluline roll ka rahvuslikul identiteedil.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Põhiliselt tehniliste uudiste lugemiseks Dpreview’d, harvem tootjate ja eri autorite koduleheküljed. Paberkandjail Practical photography, Digital photography jt.. aga kena ju, et ka Cheese ikka edasi tiksub.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Vaadake, analüüsige, pildistage. Igal võimalikul juhul. Õppige oma nägemust edasi andma ja ärge peljake kriitikat. Rohkem tegutsemist, vähem verbaalset vahtu!

Aitäh teile!

Hetkel kasutuselolev tehnika:

Hasselblad 500 C/M, Nikon D2X,  objektiivid – 14mm  kuni 400mm  Nikkor, 120 – 300mm Sigma

 

Tõnu Noorits

Tõnu Noorits PhD

Sündinud 1952 .a. Tartus.

Isiku – (35) ja grupinäitused (12) erinevates riikides s.h. Austrias, Belgias, Itaalias, Lätis, Prantsusmaal, Rootsis, Saksamaal.

Võitnud rida rahvusvahelisi auhindu, millest märkimisväärsemad:

3 FIAP (Rahvusvaheline Fotokunstiföderatsioon) kuldmedalit, PSA (Ameerika Fotoühing) ja KTF (Krakowi Fotoähing) kuldmedalid, NIEPCE medalid (2) Prantsusmaalt, Jaapani 49 Fotosalongi võitjamedal, „Kuldne Torn“ Itaaliast jne.

Tööd erakollektsioonides Eestis, Soomes, Rootsis, Prantsusmaal, Belgias, Saksamaal, Kanadas, Austrias.

Publikatsioonid pehme- ja kõvakaanelistes (näit. „Photography Yearbook 1997“, Fountain Press, London 1996; „Photography & Imaging Yearbook 2001“, Fountain Press, London, 2000) fotoväljaannetes.
 
Vt. ka EE 14 k.

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...
Ostes nüüd uue Sony a6700 hübriidkaamera koos valitud Sony objektiividega, säästad ostusummalt 250€! Soodustus rakendub kui ostate kaamera koos järgnevate valitud toodetega: Sony E 15mm f/1.4 G Sony E 10-20mm f/4.0 G PZ Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G ...