Linnateatri fotograaf Siim Vahur – tabab hetke laval ja elus


Vastab Siim Vahur

Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Smena. 1987. Sel ajal ei teadnud ma fotograafiast veel midagi. Pildistasin nii õues kui toas erinevaid huvipakkuvaid asju. Ka 10cm kauguselt, näiteks. (Leidsin need filmid alles paari aasta eest üles, ilmutasin ära ning pidin tõdema, et vastupidiselt oodatule tuli üht-teist ka välja.) Umbes 10 aastat hiljem hakkas fotograafia-teema sõpruskonnas taas paeluma. Ostsin Teenindusmaja alt mustvalget filmi ja tegime ringi kolades mõned rullid lagunevas Tselluloosi vabrikus, Ämari lennuväljal. Siis sai selgeks, et protsess meeldib. Ja muretsesin kunagiselt Kadaka turult 300 krooniga Zenit-B.
 
Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
EOS 1D MkII, ise tehtud pinhole’id ja must-tuhat filmikaamerat, mida pikemat aega kogunud ja käibel hoidnud olen. N.ö sihipärasest pildistamisest on hetkel esikohal teater. See on ka ainus, mida on võimalik lahterdada kindla teema alla. Ah jaa – loodus ja melu pole minu rida.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Ma olen rohkem selline üksi-tegija. Väga sama eriala isimestega igapäevaselt läbi ei käi ja fotoelus ja -melus osa ei võta.

Mida pildistasite viimati?
Hommikul tegin oma viimase 8,5×10,8cm polaroid-pinhole’iga paar-kolm pilti. Päeval istusin pimedas teatrisaalis taastusproovi vaadates, nüüd õhtul tegin koos elukaaslasega ajakirja tarvis toidupilte.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Oleneb olukorrast, aga üldjuhul sümbioos neist kahest. Iseäranis teatris, kus valgus-olud on pea alati piiratud.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Seda on raske määratleda … olen Eestis väga palju ringi käinud ja sõitnud, kogu oma vaba aja, kõik nädalavahetused ja pikemad õhtud … ent püüdes emotsionaalsel pinnal nähtut sõeluda, siis vast viimane käik tuhamägedele, virn infrapunast filmi kaasas. Ja üks külma talvehommiku välkmõte – enne tööd päikesetõusul Valaste kandis teed juua. Aga üldiselt on kodus kah päris huvitav pilti teha. Väljaspool – Ahvenamaa.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Mul on hea meel, et siin püütakse ka paberkandjal fotograafia-keskseid väljaandeid vee peal hoida. (Alati see kahjuks ei õnnestu). Mul on hea meel, et Eestis on päris mitu päris laheda pildikeelega inimest. (Kuigi viimasel ajal pole neist liiga palju kuulda/näha olnud.)

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Light Leaks mulle meeldib. Visuaalselt pisut Ameerika-keskne, ent kõik on oodatud panust andma. Blind Spot pole paha. Kui kunstist garaazi poole liikuda, siis f295.org, lisaks Tony Taylor’i heas mõttes hullumeelsed aparaadid. Üldiselt meeldib mulle tohutult pilte vaadata. Flickris on muuhulgas ka päris palju inspireerivat materjali, samuti paljude muuseumide digiteeritud varandus (n.t The Library of Congress ja nende "1930s-40s in Color", näiteks). Kohaliku tähtsusega väljaannetest jälgin juba ainuüksi missioonitundest Cheese’i.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Põhitõed selgeks. Need mis M-tähega nupu all on. Ülejäänu on juba nägemise küsimus.


Aitäh!

Hetkel kasutuselolev tehnika:

Enim leiavad rakendust EOS 1D MkII ja korraliku valgusjõuga fikstorud, Profoto välgud.

 

Siim Vahur

Sündinud 13. nov 1980 Tallinnas

Haridus:
2000-2004 Tartu Kõrgem Kunstikool, fotograafia
1999-2000 Eesti Kunstiakadeemia, graafika

Töö:
Igapäevaselt Tallinna Linnateater, muul ajal toiduga seoses Oma Maitse, Eesti Naine, femme.ee. Harvem mõned moe-seeriad ja pisteliselt Vat teater jne.

Vaata ka:
www.siimvahur.com

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.