Martin Vuks, Ideestuudio fotograaf


Vastab Martin Vuks

Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Kõik algas 80-te alguses, kui mulle kingiti Zorki 4K. Esimeseks tõsisemaks teejuhiks ja eeskujuks fotomaailmas oli fotograaf Jaak Kadak.
 
Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Canon EOS-1 Ds Mark II töö tegemiseks ja Mamiya RZ 67 harva lõbu pärast. Lemmikteemadeks on lavastused stuudios ja struktuurid looduses. Tore on ka fotograafiaalaste kursuste korraldamine sest nende käigus õpid tihti isegi midagi juurde.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Häirib see, kui pildi tegemise ainukeseks argumendiks või eesmärgiks on pildil kujutatava isiku nimi.  Kui ei ole näha fotograafi poolset panust valguse seadmisel või puudub üldse idee pildi tegemiseks. Kuna mulle meeldib endal pildistada pigem vähem, aga kui, siis korralikult, siis häirib ka üldine pildirohkus ja-müra.

Mida pildistasite viimati?
Fotoringi õpilastega modelli pildistamine nii stuudios kui õues.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?

Olulisem on pildistaja kellepoolset ideed teostatakse tehnika kaudu.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Kuna ma püüan alati leida mingit kandvat mõtet  ka väga väikestes detailides siis ma ei tõstaks esile pildil kujutatavatest objektidest seda, et kuskohas maailma otsas on üks või teine asi  pildistatud. Väga hea pildi puhul ei ole mulle määrav, et kas see on tehtud Pariisis, Pekingis või sinu koduaias.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Eesti foto kindlasti areneb edasi. Loodetavasti kvaliteedi mitte kvantiteedi suunas sest tuhande keskpärase pildi vaatamise asemel meeldiks meile kõigile seinale riputada üks kuid väga hea töö.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Vaatan fotograafia-alaseid raamatuid, ajakirju, katalooge, ning jälgin veebist  fotograafide tegemisi  alati sellise küsimusega, et miks ta ühte või teist pilti meile näitab? Mis on selle pildi mõte? Tihti avastan paljudelt autoritelt endale lemmikuteks muutunud visuaalseid kujundeid ehk siis vastus sellele küsimusele on… et neid on palju.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Soovitan alati enne pildistamist mõtelda, milline on konkreetse pildi puhul idee ja fotograafi panus selle teostamisse. Milline roll on pildil valgusel, tehnikal… ja umbropsu lahmimise asemel soovitan süveneda pildi sisusse ning ettevalmistavasse osasse enne pildistamist. Veel võiks püüda näha ebatavalisi vaatenurki meid ümbritsevates kõige tavalisemates asjades.

Aitäh!

 

Martin Vuks

Sündinud 30. juuli 1968 Tallinnas

Õpingud Tallinna Sidekoolis ja VVI OY-s Tamperes, fotograafia erialal;

Töö:
Ideestuudios fotograafina

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...
Ostes nüüd uue Sony a6700 hübriidkaamera koos valitud Sony objektiividega, säästad ostusummalt 250€! Soodustus rakendub kui ostate kaamera koos järgnevate valitud toodetega: Sony E 15mm f/1.4 G Sony E 10-20mm f/4.0 G PZ Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G ...