9 küsimust: vastab Olev Mihkelmaa


Vastab Olev Mihkelmaa

Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Poisikesena vaatasin pealt, kuidas isa pildistas ja proovisin ka ise. Pimedas vannitoas suurendusaparaadiga mässamisel oli oma võlu. Esimene isiklik kaamera oli Nikon F 60; ja nüüd pildistab sellega mu isa. Selle aparaadi omanikuks sain 2000 aastal, siis algas minu teadlikum tegevus fotoalal.
 
Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Praegu on minu kaameraks Canon EOS 1D Mark III koos muu vajalikuga. Teemade valikut pole ma teadlikult piiranud, pildistan seda, mis mind köidab. Rohkem jääb kaadrisse inimesi, loodust ja arhitektuuri. Viimasel ajal olen Kihnu kultuuri, inimeste ja looduse jäädvustamisele palju aega pühendanud.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Midagi häirivat on raske välja tuua. Vahel paneb imestama, et kesise kvaliteedi, kuid tugeva eneseusuga võib üsna kaugele jõuda. Kui keegi üritab üleoleva hoiaku või vastandumise abil endale tähelepanu tõmmata, jätab see mind külmaks.

Mida pildistasite viimati?
Stockholmi skääride kallastel maju. Kui iga päästikulevajutus lööks graniidi küljest killukese lahti, oleks seal juba avameri. Sügisvärvides kaldad tõusva päikese valguses olid liiga ilusad, et turistipildid tegemata jätta.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?

See oleneb pildistajast ja tehnikast. Tehnikast ei ole mingit kasu, kui pildistaja tema võimalusi kasutada ei oska. Mõnel ekstreemsel juhul võib aga just tehnikast sõltuda, kas pilt õnnestub või mitte. Kui aparaat pole väga võimekas, saab sellega arvestada ja valida niisuguseid motiive, mis antud kaameraga pildistamiseks sobivad.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Igal paigal on oma võlu. Viimase aja meeldejäävaim kogemus oli Peeter Suure merekindluse katakombides.
Neid leidub ümber Tallinna kilomeetrite kaupa, kuid väga palju nende olemasolust ei teata. Väiksema seltskonnaga saab seal väga põnevaid fotosid teha. Kaugematest paikadest meenuvad esimesena Niida poolsaare liivaluited. Uskumatu, et meile nii lähedal on olemas täiesti arvestatava suurusega kõrb.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Meil on palju häid fotograafe ja tublisid tegijaid tuleb pidevalt juurde. Küllap muutub Eesti ka rahvusvaheliselt nähtavamaks, esimesi läbimurdeid on juba näha. Pikema aja jooksul on toimunud põlvkonnavahetus. Looduse Aasta Fotol on just noorte töödes olulist hüpet näha ja areng jätkub.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Fotokoolitust ettevalmistades leidsin ühe sellise lehekülje kus on fototehnilised teadmised kenasti kokku võetud. Hea võimalus enne reisile minekut pilte uurida avaneb aga sellelt lehel. Paberkandjal pilte vaadata on siiski kõige mõnusam. "Positiiv" on viimase aja kõige meeldivam lugemisvara.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Võta pildistamiseks aega ja mõtesta enda tegevust. On väga oluline mõista seda, mis kaamera ette jääb.
Parem pildista vähem kaadreid, kuid mõtle nad hoolikalt läbi.

Aitäh!

 

Olev Mihkelmaa

Sündinud 1982. aastal Läänemaal

2004. a lõpetanud Tallinna Sidekooli fotograafina

2009 aidanud kaasa fotoklubi loomisele Pärnus

Töö:
Vabakutseline fotograaf

Vaata ka: kodulehekülg

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...
Ostes nüüd uue Sony a6700 hübriidkaamera koos valitud Sony objektiividega, säästad ostusummalt 250€! Soodustus rakendub kui ostate kaamera koos järgnevate valitud toodetega: Sony E 15mm f/1.4 G Sony E 10-20mm f/4.0 G PZ Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G ...