Spikker piltide tellijale: külgede suhe ja valged ääred fotol

Kuna erinevad kaamerad teevad erineva küljesuhtega pilte, siis toome siin paari sõnaga välja selle, mida te võiksite teada hetkel, mil saadate failid paberfotode veebi teel ilmutusse või toote need meie kauplusesse. Nimelt, paljude kompaktkaamerate piltide küljesuhe on 4:3 (ehk kaadri laius on selle kõrgusest 1.33x suurem), kuid paljude kompakt- ning enamuse peegelkaamerate (DSLR) fotode küljesuhe on 3:2 (kaadri laius on selle kõrgusest 1.5x suurem). Ka on kaameraid, mille puhul saab inimene ise valida talle sobiva küljesuhte (16:9, 4:3, 3:2 ja 1:1), kuid hetkel keskendume 4:3 ja 3:2 suhtega piltidele.

4:3 ja 3:2 küljesuhtega fotod

Seega, kui teil on kompaktkaamera, mille pilt on kaamerast ja arvutist vaadates pigem ruudukujuline (vt näide 1), siis on teie kaamera fotode külgede suhe 4:3, ja kui soovite seda ilmutada 10x15cm paberile, siis on see võimalik kahe kompromissina. Üks võimalus on paluda foto välja printida nn fit-in meetodil – nii jääb kogu pilt küll paberile, kuid fotopaberil küljed jäävad valged (vt all 3. näidet). Teine võimalus on lasta foto ilmutada nn fill-in meetodil. Nõnda jääb foto kenasti paberi äärest-ääreni, kuid ülalt ja alt on paratamatult osa failist puudu (vt all 3. ja 4. näidet). Kolmas võimalus on tellida sellise küljesuhtega pilt kohe 10x13cm fotopaberile – siis kaob antud probleem tervikuna ja pilt on vaikimisi äärest-ääreni.

Fit-in ja Fill-in meetodiga ilmutatud fotod 10x15cm fotopaberi puhul

Kui teil on kompakt- või peegelkaamera, mille külgede suhe on 3:2-le, peaksite piltide tellimisel meile teada andma ainult seda, kas soovite, et foto oleks paberil nö äärest-ääreni, või et paberfoto oleks ümbritsetud valge raamiga (vt näidisfotod 5 või 6). Muid täpsustusi sel juhul tarvis ei ole. Kui te ei tea, milline on teie faili külgede suhe, siis võite ühe oma faili saata meiliga mõnesse meie kauplusesse ja paluda sellekohast vastust. Aitame teid meeleldi! Pilte paberile saab tellida siit! >

3:2 küljesuhtega fotod: pilt äärest-ääreni või valge raamiga

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Head kliendid! Sellel laupäeval, 24.veebruaril on kõik Fotoluksi kauplused suletud! Meeleolukat pidupäeva! Fotoluksi meeskond
Too enda vana, kuid töökorras peegel- või hübriidkaamera meile ning saad uue Sony a7R V, Sony a7 IV, Sony a7R IV A, Sony a7S III, Sony a7 III või Sony a7C kuni -400€ soodsamalt! Soodustus kehtib nii keredele kui ka komplektidele. Kampaanias osalevad ...