Väike meeldetuletus ühest põhiasjast: mis on krop-faktor?

Kuna kordamine on tarkuse ema, toome siinkohal välja viite ühele meie enda varasemale artiklile, milles räägiti peegelkaamerate puhul nii olulisest krop-faktorist ja sellest, kuidas see väljendub. Siin ka üks foto, mis kirjeldab nähtust vast kõige lihtsamal moel, nii puust-punaseks kui võimalik.

1. Pildistatud on täiskaader-kaamera (Canon 5D MKII) ja 70mm objektiiviga: tervikpilt ongi see, mida 70mm pealt "näeb" (vastab tegelikule 70mm fookuskaugusele).
2. Kollane ala markeerib pildi suurust juhul kui pildistate sama objektiivi aga 1.3x krop-faktoriga kaamerat (nt Canon 1D MKIV, vastab siis ca 91mm fk-le).
3. Sinine ala: pildi suurus sama objektiivi ja 1.5x kropiga kaameraga (nt Nikon D5000, D7000 jt). Tulemus vastab 105mm objektiivile.
4. Valge ala: pildi suurus sama objektiivi ja 1.6x kropiga kaameraga (Canon 500D, 550D jne.) Tulemus vastab ca 112mm objektiivile.

Veel paari olulist märkust: objektiive valmistatakse nii täis- kui poolkaader kaameratele. Canoni puhul tähistab nn krop-faktoriga mõeldud kaameratele toodetavaid objektiive täherida "EF-S", Nikoni puhul on mõisteks "DX" ja Sigma puhul "DC". Sellised objektiivid (EF-S, DX või DC) ei ühildu täiskaader tüüpi kaameratega. Küll aga vastupidi – tavalisi (ilma antud märketa) objektiive saab edukalt kruttida poolkaader-kaamera ette. 

Kuidas väljendub krop-faktor?

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.