Arvustus: Samyang 8mm F3.5 IF MC Fisheye

Kuival maal

Kalasilmobjektiivide näol on tegu lainurkadega, millel on loobutud geomeetriliste moonutuste korrektsioonidest. Nad väänavad kõik sirged kõveraks, jättes pildile kõik objektiivi ees asuva. Algselt teaduslikel eesmärkidel väljatöötatud instrument leidis ruttu tee massidesse, tuues ulatusliku paradigmanihke nii arhitektuuri-, maastiku-, portree- kui ka spordifotograafias. Pildikeel õppis ära ’uue lause’ ning see rääkis moonutatud maailmast, kus kõik said võimaluse kaadrisse jääda.

Esmamuljed

Samyang 8mm f3.5 on kompaktne. Tema ülimast koostekvaliteedist annab märku kompaktsusele mittevastav kaal. Lisaks suurele hulgale klaasile on Lõuna-Korea insenerid kuhugi suutnud ära mahutada ka omajagu metalli, mis mõjub igapäevakasutuses kindlustunnet tekitavalt. Suurt ja väljaulatuvat esiläätse kaitseb sisseehitatud varjuk, mille külge kinnitub kork. Erinevalt Canoni ja Nikoni analoogsetest objektiividest ei püsi kork ees pelgalt hõõrdejõu abil, vaid kindlamini – nagadega. Ühtlasi suudab varjuk objektiivi vääristusega käsikäes üllatavalt hästi võidelda vastu valgust pildistades tihti tekkivate peegelduste vastu. Ava- ja fookusrõngad liiguvad sujuvalt ning tänu ülilainurgale omasele suurele teravussügavusele on käsitsi teravustamine lihtne, ja kolme meetri pealt algava hüperfokaalkauguse tõttu tihti üldse tarbetu.



Pildi keskel jäävad horisontaalid meeldivalt sirgeks
.

Aken maailma Samyang 8mm f3.5 on kärpeteguriga kaameratele mõeldud diagonaal-kalasilm. See tähendab, et pildi pinda ei raisata ’tühjusele’ ning 180-kraadine vaatenurk tagatakse diagonaalselt. Erinevalt ümmargustest kalasilmadest, mis joonistavad pildisõõri kaadri keskele, on diagonaalkalasilm palju praktilisem. Sensori pind on ühtlaselt kaetud pildiga, millelt on võimalik vastavate programmide abil eemaldada kalasilmale omased moonutused, saades sirgete joontega pildi sisearhitektuurist või lummava looduspanoraami. Pole asja, mida selle objektiiviga tabada ei saaks ning pole asja, mis tema vaatevälja eest pääseks. Suurimaks väljakutseks saab fotograafi jaoks kadreering. Kuna pilt jääb terves ulatuses terav ning fotole jääb kõik objektiivist eespool asuv, pole keeruline poseerivate sõprade seltsi jäädvustada ka oma varbad.


18-270mm superzoomid võib koju jätta, reisil piisab täiesti kaheksast millimeetrist.

Rahvatoru

Kalasilm võib nii mõnegi fotograafi jaoks tunduda tarbetu esemena fotokotis, ent kes selle kord oma kaamerale on ette keeranud, ei taha temast kuidagi loobuda. Kalasilma võlu peitub nihestatud reaalsuse esiletoomises, pildis, mida palja silmaga ei näe. Ta pakub avastamisrõõmu ja agiteerib loomingulisusele ja teeb seda rohkem kui ükski teine objektiiv. Ta on säraks silmis oma fototeekonda alustavale amatöörile ja toob naeratuse näole ka kõige karmimatest sõdadest läbi käinud pressifotograafile. Ta on lapsikult siira lõbu konsentraat ning õigesti kasutades ka tõsine töövahend. Algselt tähistaeva pildistamiselt on kalasilmaga mindud loodusfotograafiasse, samuti domineerib ekstreemspordi jäädvustamisel, aga ka arhitektuurifotograafias ning on üleüldse leidnud oma tee igapäevasemasse kasutusse. Lomograafia tõi 180-kraadise vaatenurga massidesse ning Samyang astus oma 8mm f3.5 objektiiviga sammu professionaalsuse suunas, ohverdamata taskukohast hinda.

Samyangi 8mm objektiiv on saadaval Canonile, Nikonile, Olympusele Sonyle või Pentaxile. Hind 259€. Kliki ja vaata lähemalt! >>>

Samyang 8mm F3.5 IF MC Fisheye

Arvustus ja fotod: Jarmo Nagel, Viru Keskuse Fotoluksi spetsialist.

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.