Arvustus: Läheduse lihtne võlu – Marumi Achromat seeria makroläätsed

Alustaval makrohuvilisel on kolm võimalikku ust makromaailma. Nendeks on vaherõngad, makroobjektiiv või lisalääts, mis käib tavalise objektiivi ette. Kahtlemata praktilisem ning pikas perspektiivis vältimatum on investeerida makroobjektiivi – objektiivi, mis pakub vähemalt 1:1 suurendust ning võimaldab tavapärasemast lähemale teravustamist. Kuid kvaliteet maksab ning lisaks rahale tuleb tihti loobuda mugavast suumist, kuna spetsiaalselt makrofotoks mõeldud objektiivid on fikseeritud fookuskaugusega.

Vaherõngad on seevastu tunduvalt odavamad ning suudavad koos mistahes objektiiviga pakkuda ’makromaitselist lisaväärtust’. Vaherõnga abil viiakse objektiivi sensorist kaugemale, mistõttu väheneb minimaalne teravustamiskaugus ja kaob võimaluse lõpmatusse fokuseerida. Kuna vaherõngal puuduvad optilised elemendid, ei halvenda nende kasutamine pildikvaliteeti. Vaherõngad säilitavad objektiivi ja kaamera vahelise suhtluse, võimaldades autofokuseerimist ja ava seadistamist kaamera pealt. Komplektis on üldjuhul kolm erinevat suurendust pakkuvat rõngast, mida on võimalik kasutada ka kombineeritult. Suurim miinus makrorõngaste puhul on valgusjõu kadu ning nende kasutusmugavus.

Kõige odavam ja lihtsam võimalus on kasutada spetsiaalset makroläätse, mis käib objektiivi ette. Tegu on filtrilaadse lisaelemendiga, mis võimaldab objektiivil äärmiselt lähedale fokuseerida. Makrolääts maksab vähem kui kümnendik makroobjektiivi hinnast ning poole vähem kui vaherõngad, kuid seda on sama mugav kasutada kui polarisatsioonifiltrit ning lisalääts ei kaota objektiivi valgusjõudu.

Makrolääts: Marumi DHG Achromat Macro 330 +3

Marumi makroläätsed (kliki ja vaata neid siit) on pakendatud pisikesse nahast vutlarisse, täites toa analoogfotograafia hõnguga, ajaga, mil kaamerad olid plekist, objektiivid rauast ja vutlareid tehti veel lehmanahast. Esmamuljelt on komplekt raske – kusagile ’siia’ on peidetud ülemäära klaasi ja rauda. Olles varem kokku puutunud Cokini ja teiste tootjate suurendust pakkuvate läätsedega, mida mõõdu ja kaalu poolest pigem UV filtriga segi võib ajada, pakkus Marumi meeldiva üllatuse. Lisaks koostekvaliteedile üllatas ka pildikvaliteet. Täiskaadriga pilte klõpsates jäid servad peaaegu sama teravaks kui objektiiv neid ilma Marumi abitagi teha suutis. Fotosid kõrvutades tuli neid peaaegu piksli tasandil võrrelda, et vahet märgata. Tõdedes, et tegu on tubli lisaläätsega, millelt imesid ei tasu loota, olin ma teda juba kaunisse vutlarisse tagasi asetamas, kui tuli mõte makroreeglite vastu julmalt välja astuda ning ava lahti keerata.

Kui mu mälu ei peta on iga terav terake seal silmale märkamatu tolmukübe. Foto: Jarmo Nagel
Kui mu mälu ei peta on iga terav terake seal silmale märkamatu tolmukübe.

Portreefotograafia ’püha graal’ on subjekti eraldamine taustast. Seda võimaldab lahtise ava kasutamine, mis jätab olulise teravaks ning sulatab tausta mõnusaks bokehiks. Lisaks avaväärtusele on mängus teravussügavusega veel mitmeid muutujaid – objektiivi fokaalkaugus, subjekti kaugus objektiivist ja sensori suurus. Canoni leeris mängijate trumpässaks on Canon 85mm f1.2 L II USM, mis võimaldab teravuse hoida pildistatava silmadel, lastes kõrvadel ja ninal pehmuse sügavusse sulada. Canon 85mm f1.8 USM nii ei mängi. Isegi lähimalt fokuseerimiskauguselt pildistades on modelli nägu enamjaolt terav. Kuni mängu tuleb Marumi. Distants muutub drastiliselt, ava jääb samaks ning teravuse sügavuse mõte kahaneb millimeetrite mängule. Ega põhjuseta ei väärtustata paljusid makroobjektiive portreevaldkonnas. Kaks näiliselt erinevat maailma omavad tegelikult väga palju ühist. Soovi saada lähedust, intiimsust, näha ja näidata kaamera abil nähtavale peidetud sügavust ning eelkõige veidi erinevat perspektiivi.

Sülekassist tiigrini – Marumi mängib kaardid kätte. Foto: Jarmo Nagel
Sülekassist tiigrini – Marumi mängib kaardid kätte!

Marumi DHG Achromat Macro 330 +3 seeria makroläätsed on saadaval vahemikus 49-77mm (hinnavahemik 44-82 eurot) > 

Marumi makroläätsed

Arvustus ja fotod: Jarmo Nagel, Viru Keskuse Fotoluksi spetsialist.

Foto: Jarmo Nagel

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Lai valik Nikkor objektiive nüüd -10% soodsamad! Kampaaniatoodetega saad tutvuda siin! Pakkumine kehtib 29.02.2024 kuni 18.03.2024.
Too enda vana, kuid töökorras peegel- või hübriidkaamera meile ning saad uue Sony a7R V, Sony a7 IV, Sony a7R IV A, Sony a7S III, Sony a7 III või Sony a7C kuni -400€ soodsamalt! Soodustus kehtib nii keredele kui ka komplektidele. Kampaanias osalevad ...