9 küsimust: vastab Argo Argel


Vastab Argo Argel

Kuidas kõik algas ning mis marki oli teie esimene kaamera?
Raske on konkreetselt määratleda minu ja fotograafia suhte algust. Mäletan häguselt esmaseid katsetusi Smena ja Zorkiga, hiljem Olympuse filmi ja digikeredega. Küllap hõõgus minus alateadlik huvi juba pikemat aega, kuid lõkkele lõi esimese tõsisema peegelkaamera soetamisega ca 5 aastat tagasi. Selleks sai juhuse tahtel Canon 30D.  

Millega pildistate täna ja millised on teie lemmikteemad fotograafias?
Hetkel on mul kaks Canoni kaamerat. Lemmikteemaks on valdavalt loodus – valguse mäng, mustrid ja maastikud.

Mis teid Eesti fotoelu ja -melu puhul häirib, mis ei kõneta?
Ma olen olnud seisukohal, et hea foto on narratiive, ehk siis räägib endast loo. Sellised fotod kõnetavad mind. Fotokunsti teosed, mis põhinevad eelkõige fotoga kaasneval seletusel kui fotol enesel ei kõneta mind sellisel määral kui seletust mittevajavad tööd. Mulle meeldib sageli fotot vaadates ise sinna lugu juurde mõelda.

Mida pildistasite viimati?
Viimane pikem fotoretk oli rabas Nätsi-Võlla looduskaitsealal.

Kumb on olulisem – pildistaja või tehnika?
Mõlemad on olulised, kuid pildistaja on siiski tähtsam. Andekas pildistaja võib ka nutitelefoniga teha ilusama pildi kui võhik professionaalse kaameraga. Kui kokk keedab suppi, siis oleneb supi maitse eelkõige kokast, mitte niivõrd potist. Sama paralleeli võib tõmmata fotograafi ja tehnika suhtes. Samas loomulikult on parim kooslus hea pildistaja ja hea tehnika.

Milline on olnud erilisim või meeldejäävaim paik pildistamiseks Eestis ja väljaspool?
Meeldejäävaimad paigad Eestis on minu jaoks rabad. Ma ei tooks siin nimeliselt ühtegi neist eraldi esile- kõik nad on oma näoga ja eripärased. Välismaal on mind kütkestanud Lapimaa karge loodus, näiteks Oulanka rahvuspark.

Mida arvate Eesti foto tänasest päevast ja tulevikust?
Seoses materiaalse heaolu kasvuga on suurenenud kvaliteetse tehnika kättesaadavus ja koolitusvõimalused. See toob kaasa fotograafiahuviliste hulga plahvatusliku kasvu. Kõigist ei tule küll häid fotograafe kuid võimalus uute tähtede esiletõusmiseks on loodud. Kindlasti annavad sellele tuult tiibadesse ka Eesti tuntud fotograafide edulood ja saavutused. Ma arvan ja loodan, et Eestis on fotograafia arenguks hea kasvulava ning meil sirgub maailmanimega fotograafe.

Tooge palun välja mõned fotoalased lemmiklehed.
Jälgin ja külastan regulaarselt mitmete tuntumate Eesti ja välismaiste fotograafide lehti. Nende kõigi ülesloetlemine läheks siin pikaks. Uut inspiratsiooni käin sageli ammutamas lehtedel http://500px.com ja http://www.cromoart.de. Samuti külastan regulaarselt lehte http://www.looduspilt.ee ja http://fotoleht.ee kus võib ka minu enda pilte leida.

Milline oleks teie põhiline nõu või soovitus algajale fotograafile?
Algus algab katsetades. Tee palju pilte, samast hetkest ja/või asjast, erineva optikaga, erineva valguse, seadete ja nurga alt. Analüüsi oma töid, küsi kommentaare ning suhtu kriitikasse õpetusse, ära võta seda emotsionaalselt.

Aitäh!

Kasutatav tehnika: Canon 1D mark III, Canon 5D, Canon 50mm F1,8, Canon 17-40mm F4, Canon 24-105mm F4, Sigma 150mm F2,8 macro, Canon 70-200mm F2.8, 2x extender, tava ja ringvälk, Vanguard statiiv koos paari erineva peaga ja paras kogus erinevaid filtreid.

 

Argo Argel

 


Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.