Merikotkastega sügisesel Hiiumaal!

Merikotkastega sügisesel Hiiumaal

 

Iga loodusfotograaf teab, et parim viis lõõgastumiseks on veeta aega värskes õhus keset metsikut loodust. Nii otsustasin ka mina võtta keset nädalat paariks päevaks aja maha, et saada välja argirutiinist ning suundusin Hiiumaale pildistama meie kõige suuremaid röövlinde – merikotkaid!

Kohe pärast tööpäeva istusingi kiirelt autosse ning alustasin 3,5-tunnist sõitu läbi pimeda ja vihmase Eestimaa, et jõuda veel viimasele 22.00 praamile, kaasas fotokott kaamera ja teleobjektiiviga. Pisut enne südaööd jõudsingi saarele, kus kohalik jahimehest peremees meie reisiseltskonna lahkesti vastu võttis ning ööseks peavarju pakkus. Hiiumaa on selline omamoodi saar. See on justkui Vanajumala selja taha jääv paik, kus kell käib aeglasemalt ning inimesed on tunduvalt sõbralikumad. Ei ole seda suurlinna saginat ja kiiret elutempot.

Äratus oli juba hommikul kell 5.00, sest varjesse tuleb minna siis kui on veel pime ja varjest väljutakse samuti alles õhtupimeduse saabudes. See on vajalik selleks, et ükski lind ega loom ei näeks inimese sisenemist. Vastasel juhul ei pruugi keegi ennast terve päeva jooksul näidata. Eriti oluline on see merikotkaste puhul, kes on äärmiselt tähelepanelikud ja ettevaatlikud linnud. Ka varjes sees olles tuleb olla väga vaikne. Rääkida võib ainult sosinal ning järske liigutusi ei tohi teha, sest see reedab kotkastele ja ronkadele koheselt inimese kohaloleku.

Raskesti läbitav tee viis otse keset suurt rabamassiivi ning mina ja veel 2 loodusfotograafi olime varjes juba tund enne koitu. Kui kõik said oma kaamerad paika seatud, jäime ootama valgenemist ja lindude saabumist. Varje ise on üpriski mugav. Magamiseks on olemas 2-kohaline narivoodi ning külmema ilma korral saab kasutada ka gaasisoojendit, mis ruumi kiiresti soojaks kütab. Kõige optimaalsemad objektiivid varjest lindude pildistamiseks on 300mm ja 400mm valgusjõulised teleobjektiivid koos konverteritega. Mina kasutan selleks Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II professionaalset teleobjektiivi koos Nikoni 1,4x ja 2x telekonverteritega. Kuna tegemist on suhteliselt suure ja raske optikaga, siis on sobivaimaks statiivipeaks Gimbal tüüpi kiikpead nagu näiteks minu Benro GH2. Kergemate ja väiksemate optikate puhul saab hakkama ka kuulpeadega.

 

 Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-20EIII

Rongaparv tiirutas varje ümbruses juba niipea kui silm hommikuhämaruses kontuure hakkas nägema ning umbes kl 8 paiku tulid ka esimesed kotkad, kellele järgnesid peagi teised. Nüüd on see hetk, kus tuleb pildistamissoov alla suruda ning kannatlikult edasi oodata. Kotkad on alguses ümbritseva suhtes väga umbusaldavad ning iga väiksemgi liigutus või hääl peletab linnud halvimal korral kogu päevaks. Kui kotkad on juba korralikult sööma asunud ning ümbruskonna ohutuses veendunud, hajub ka nende tähelepanu piisavalt, et võib alustada pildistamisega. Kõige rohkem kotkaid korraga oligi platsil hommikutundidel. Esimesel hommikul loendasime kokku 8 merikotkast, kellest 2 olid vanalinnud, ülejäänud nooremad. Sombune ning vihmane sügisilm ei paistnud röövlinde heidutavat ning väikeste vahedega käisid kotkad 2-4 kaupa varje ees kuni pärastlõunani. Seejärel oli kuni pimeduse saabuseni vaikus. Hiljem selgus ka põhjus – sööt oli otsas! Merikotkaste suur nokk ja teravad küünised on võimsad relvad, millega saab saaki kiiresti ja hõlpsasti rebida. Niiviisi sõid 8 kotkast terve täiskasvanud metssea ära vähem kui päevaga. Õhtuks oli korjusest järel vaid nahk ja kondid.

   Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-14EII                          Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II

Minu 2 paarimeest sõitsid sama päeva õhtul juba tagasi mandrile, kuid ise otsustasin jääda veel ka järgmiseks päevaks varjesse. Võib öelda, et teine päev üksinda varjes oli mõneti isegi edukam kui esimene. Seekord oli kotkaid kokku 9 ning varje ees käidi kuni õhtupimeduseni välja. Samuti oli ilm vihmasem kui eelmisel päeval ja see andis häid võimalusi erinevate motiivide jäädvustamiseks. Hiljem, pärast pikka varjepäeva, istusime peremehega köögilaua taga, sõime tema enda lastud ulukiliha ning muljetasime kotkastest. Pildiretk oli selleks korraks läbi, mälukaardid fotodest täis ning võis alustada koduteed!

 

 

Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-14EII                     Nikon D610 + Nikkor AF-S 300mm f/2.8G ED VR II + Nikon TC-20EIII       


Meeldivaid pildielamusi soovides,

Ragnis Pärnmets, www.ragnisphoto.com / Fotoluks AS Tartu kaupluse juhataja

www.facebook.com/ragnisphoto

             

 

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.