Binokkel – kuidas ja millist valida?

 

Binokkel on iga loodusesõbra, matkaselli ja jahimehe oluline kaaslane.

Kuna binoklite valik on aastatega väga suureks läinud, siis anname mõned kasulikud soovitused, kuidas endale sobiv binokkel valida. Valikukriteeriume on palju, kuid tänu laiale valikule on igal kasutajal võimalik endale sobiv "kiiker" kindlasti leida.

Suurendusvõime, läätse läbimõõt ja valgusjõud

Kõikidele binoklitele on märgitud suurendusvõimet ja esimese läätse läbimõõtu tähistavad numbrid. Näiteks 8×42 binokkel suurendab kaheksa korda (toob objekti kaheksa korda lähemale) ning läätse diameeter on 42mm. Esimese hooga võib tunduda, et mida suurem suurendus, seda parem binokkel, kuid tegelikkuses see niimoodi ei ole. Suurem suurendusvõime annab küll võimaluse vaadeldav objekt hästi lähedale tuua, kuid kehvades valgustingimustes läheb kindlasti vaja statiivi tuge – vastasel juhul näete ainult hägust pilti. Miks? Oluline mõiste kõikide optiliste seadmete puhul on valgusjõud. Mida suurem on binokli valgusjõud, seda kehvemas valguses saab binoklit kasutada. Valgusjõud on iga binokli puhul lihtsasti arvutatav, piisab läätse diameetri suuruse jagamisest suurendusarvuga. Näiteks 16×50 binokli valgusjõu arvnäitaja on 3,125, 10×50 binoklil 5 ning 7×50 binoklil 7,142. Mida suurem on binokli valgusjõud, seda hämaramas saab binokliga vaadata ja pilti selgelt näha. Näiteks 16×50 binokliga ei õnnestu kuidagi objekti hämaras teravalt vaadelda, samas 7×50 binoklit saab kasutada väga kehvas valguses vaatlemiseks. Looduses matkajale ning linnuhuvilisest vaatlejale on parim soovitus omada näiteks 8×42  „kiikrit“. Sellest näeb teravat pilti ka hämara ilmaga ning ei ole kartust, et lendav lind kipub binokli vaatealast (mida suurem suum, seda kitsam on binokli vaatenurk) pidevalt välja libisema. Universaalseks kasutamiseks on igati sobilikud suumiga binoklid, kuid asjatundjatele suumiga binoklit ei soovita. Nimelt on optilise kvaliteedi põhimõte  binoklitel sama, mis objektiivide puhul – fikseeritud fookusega optikad on märksa kvaliteetsemad kui suumobjektiivid.

Ilmastikukindlus

Veekindlaid binokleid leidub kõikide tootjate valikus. Mõistagi on veekindel binokkel kallim kui nn. vetthülgav (enamasti võib binokleid niimoodi nimetada) binokkel. Pidevalt „töövahendina“ rakendust saav binokkel võiks meie oludes kindlasti veekindel olla. Binoklit valides on mõistlik vaadata, et lisaks korpuse vihmakindlusele on olemas kõikide läätsede katted, vastasel juhul tuleb iga kord enne vaatluse algust läätsesid puhastada.

Hind

Odavamate binoklite hinnad algavad neljakümnest eurost ning kallimate mudelite eest tuleb kukrut kergendada kuni kolmetuhande euro võrra. Viimaseid kasutavad mõistagi oma ala profid, tugeva harrastaja tasemel sobiva binokli leiab ca 160-400 eurosest hinnaklassist. Parimatel binoklitel on olemas stabilisaatorid (pildivärina vähendamiseks), distantsi elektrooniline mõõdik (kuvatakse pildiaknas), veekindlus koos vetthülgavate läätsedega ning osad mudelid on tehtud ka põrutuskindlad.

Teised valiku tegurid

Mõnikord on võimalus jälgida looma või linnu tegevust eriti lähedalt ning võib juhtuda, et kasutuses olev binokkel ei võimalda seda. Seetõttu tasub binoklit ostes uurida selle lähimat teravustamise kaugust. Parimad binoklid annavad võimaluse makrosuuruses vaatlemiseks (näiteks liblikaid, putukaid jne) – see on ülimalt oluline neile kasutajatele, kes lähivaatlusega tegelevad. Oluline on binokli juures jälgida ka optilist kvaliteeti. Kui olete binoklit ostmas, siis proovige võrdluseks paari erineva mudeliga vaadata ühte ja sama objekti. Võib juhtuda, et teile meeldib ühe binokli värvitasakaal märksa rohkem kui teise oma. Mõistlik oleks vaadata, kas binoklil on kaasas korraliku laiusega kanderihm ning katsetada teravustamisrõnga sujuvat liikumist. Viimane on oluline detail, sest ebakorrektselt liikuv teravustamisrõngas teeb igasuguse vaatlemise ebameeldivalt hakituks. Prillikandjatele on soovitus jälgida, et binoklil oleks võimalik reguleerida läätsede lähedust silmale – see teeb binokli kasutamise oluliselt mugavamaks. Üks väga oluline stabiilse ja ilma värinata vaatlemise tegur on binokli sobivus vaatleja kätte. Nii nagu fotokaamerate puhul, on ka osad binoklid parema käetunnetusega kui teised. Paljuski sõltub see lihtsalt käe suurusest.  Mugavalt kätte sobiv binokkel on mõnusa ja stabiilse vaatluse üks aluseid, seega soovitame kindlasti binoklit valides seda ka korraks käes hoida.

Soovitused

Aastate jooksul on selgelt väljakujunenud eelistused nii jahimeestele, linnuvaatlejatele kui ka ränduritele. Linnuvaatlejate lemmikbinoklid on tavaliselt  8×42 ja 10×42 mudelid. Need on stabiilsed, väga hea optilise joonise ja värviedastusega ning võimaldavad linnuvaatlejatel värvuliste sulestikku põhjalikult uurida. Jahimeeste eelistuseks on võimalikult suure valgusjõuga binoklid, millega on võimalik loomi jälgida ka siis kui valgust napib. Mudeliteks 7×50 ja 8,5×56 binoklid. Matka- ja reisihuvilise eelistused on kõige laiemad ning peamiseks argumendiks on binokli kaal – see võiks olla võimalikult väike. Seetõttu on sobivad valikud väikse läätsega 8×25, 10×25 ning 8×36 binoklid. Üle 10x suurendusvõimega, 12×50 ja 16×50 binokleid soovitaks eelkõige kõikidele neile, keda huvitab päevasel ajal kaugete objektide vaatlemine. Kui valgust on piisavalt, siis on nende binoklitega väga mugav kõike vaadelda. Niipea kui päevasest valgusest saab hämaram valgus, muutub tulemus vähese valgusjõu tõttu kehvaks ning nende binoklite puhul oleks hämaras kindlasti vajalik statiivi (kolmjala) olemasolu.

Sellised on soovitused kui olete endale binoklit valimas. Juhul kui teil on mõni tuttav, kes kasutab binoklit, küsige seda endale prooviks – vahetu praktika on parim arusaam binokli sobivusest. Kui ei, siis pöörduge Fotoluksi kaupluste ja spetsialistide poole – aitame teid meeleldi sobiva kiikari valikul. Meie valikust leiab huviline endale legendaarsed Leica binoklid, tippklassi Nikon ja Canon tooted ning harrastajatele igati sobilikud Marumi ja Konus binoklid.

Nitrogeengaasiga täidetud Nikon Monarch 10×42.        Konus Newzoom 10-30×60. Soodne ümberlülitusega binokkel.

 

Konus 20×80 Giant. Tähevaatlejate valik.                        Nikon Aculon T01 8×21 must. Kompaktne taskubinkokkel        


Parima valiku binokleid leiad Kristiine ja Viru keskuse Fotoluksist Tallinnas ja Tartust, Ülikooli 6a aadressilt!


Tagasi

Rohkem uudiseid:

Osta uus Canon EOS R5 Mark II täiskaader hübriidkaamera koos mõne nimetatud objektiiviga ja säästad ostusummalt 250€. Soodustus rakendub pärast tellimuse esitamist saabuval arvel. Kampaanias osalevad järgnevad objektiivid: Canon RF 15-35mm f/2.8 L IS ...
        Kallid kliendid! Tartu Fotoluksi kauplus on laupäevadel 20.07 ja 27.07 erakorraliselt suletud.