Lindude pildistamine talviselt söödakohalt 1. osa

Koolituse esimeses osas räägime põhjalikult söödakoha rajamisest, erinevatest söötadest, mis kellele paremini maitseb jne. Samuti toimub praktiline osa, kus osalejad moodustavad 3-liikmelised grupid ning teevad endale ühe väikese söödakoha, et seal siis linde pildistada.

Selleks et linde pildistada peab neile kuidagi lähedale saama. Võimalusi on mitmeid: osta pikem teleobjektiiv, hiilida lindudele lähedale või siis meelitada nad enda juurde. Ei ole mõtet pildistada rasvatihast 300 mm objektiiviga 10 meetri kauguselt, sest linnuke on hiljem pildil äratuntav vaid kollase täpina. Pikemad teletorud on väga kallid ning nende ostmine ei ole paljudele jõukohane. Lindudele lähedale hiilimine ei ole ka kuigi otstarbekas. Kõige parem on sulelisi ligi meelitada kasutades sööta; kergesti kättesaadavast toidust ei ütle ükski metsaelanik ära. Söödakohal saate ise valida ümbrust, valgust, tausta ja isegi linnu asendit lõplikul pildil. Talv on ideaalne aeg söödakohalt lindude pildistamiseks, sest looduslikud toiduallikad on kesised.

Koolituse paigaks on vana raiesmik Kärevere metsas, kus on aastaid linde toidetud ja ka pildistatud. Kursus toimub ettevalmistatud söödakohas, kus linnud on harjunud käima ning ei karda inimesi.

Foto: Jaanus Järva


Käsitletavad teemad:

  • Söödakoha rajamine – kuhu oleks otstarbekas söödakohta rajada, millal sellega alustada, kuidas ja millega seda teha
  • Valgustingimustega arvestamine söödakoha valikul
  • Söötade valik ja nende mõju söödakohta külastavate liigirikkusele
  • Pildistamiskeskkonna loomine – erinevate vahendite (nt oks, puutüvi, känd) kasutamine pildi kujundamisel
  • Taust ning selle mõju pildile 
  • Lisavalgustamise võimalused söödakohalt lindude pildistamisel 
  • Portreevõtted ja keskkonnaportreed
  • Praktiline töö

    Kursuse esimene osa keskendub väikeste lindude pildistamisele nagu tihased, puukoristajad, leevikesed jne. Teises osas, mis toimub detsembri alguses, tegeletakse peamiselt rähnide ning pasknääride pildistamisega.

      Aeg:  18. november, algusega kell 12:00
      Koht:  Kärevere, Tartumaa, saame kokku Kärevere Teemaja parklas
      Kohtade arv: 15
      Hind: 400 kr

      Juhendaja: Jaanus Järva, tel 555 40 858


    NB! Kaasa kuumad joogid ja söök, riietuda vastavalt ilmale ning veelgi soojemalt, sest põhiline tegevus käib kohapeal istudes või seistes. Kaasa oleks vajalik võtta ka istumisalused või matid, et tagumine pool külma ei saaks.

  • Tagasi

    Rohkem uudiseid:

    Fotoluks ja SIGMA esitlevad: Loodusfoto workshop Kõrvemaa maastikel koos Herve Rannuga Kirjeldus: Sügisvärvid ning udused rabahommikud – aeg, mis inspireerib ning millal tasub hommikuti loodusesse minna, et neid suurepäraseid tingimusi kogeda. ...
    Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...