Väike meeldetuletus ühest põhiasjast: mis on krop-faktor?

Kuna kordamine on tarkuse ema, toome siinkohal välja viite ühele meie enda varasemale artiklile, milles räägiti peegelkaamerate puhul nii olulisest krop-faktorist ja sellest, kuidas see väljendub. Siin ka üks foto, mis kirjeldab nähtust vast kõige lihtsamal moel, nii puust-punaseks kui võimalik.

1. Pildistatud on täiskaader-kaamera (Canon 5D MKII) ja 70mm objektiiviga: tervikpilt ongi see, mida 70mm pealt "näeb" (vastab tegelikule 70mm fookuskaugusele).
2. Kollane ala markeerib pildi suurust juhul kui pildistate sama objektiivi aga 1.3x krop-faktoriga kaamerat (nt Canon 1D MKIV, vastab siis ca 91mm fk-le).
3. Sinine ala: pildi suurus sama objektiivi ja 1.5x kropiga kaameraga (nt Nikon D5000, D7000 jt). Tulemus vastab 105mm objektiivile.
4. Valge ala: pildi suurus sama objektiivi ja 1.6x kropiga kaameraga (Canon 500D, 550D jne.) Tulemus vastab ca 112mm objektiivile.

Veel paari olulist märkust: objektiive valmistatakse nii täis- kui poolkaader kaameratele. Canoni puhul tähistab nn krop-faktoriga mõeldud kaameratele toodetavaid objektiive täherida "EF-S", Nikoni puhul on mõisteks "DX" ja Sigma puhul "DC". Sellised objektiivid (EF-S, DX või DC) ei ühildu täiskaader tüüpi kaameratega. Küll aga vastupidi – tavalisi (ilma antud märketa) objektiive saab edukalt kruttida poolkaader-kaamera ette. 

Kuidas väljendub krop-faktor?

Tagasi

Rohkem uudiseid:

Küllap on paljudele algajatele loodusfotograafidele tuttav olukord, kus üritad linnule või loomale kõigest väest lähedale hiilida, et saada võimalikult hea pilt, kuid varem või hiljem jääb fotograaf pildistatavale vahele. Tulemuseks on roomamisest ...
Ostes nüüd uue Sony a6700 hübriidkaamera koos valitud Sony objektiividega, säästad ostusummalt 250€! Soodustus rakendub kui ostate kaamera koos järgnevate valitud toodetega: Sony E 15mm f/1.4 G Sony E 10-20mm f/4.0 G PZ Sony E 70-350mm f/4.5-6.3 G ...